Celdo.pl

Napełnianie kartuszy gazowych do kuchenek turystycznych

Publikacja: 01.01.1970
Opis: Gdy kupiłem za 15zł pierwszy kartusz gazowy do kuchenki turystycznej zdziwiłem się sporej kwoty jak za 100 gramów gazu. Zacząłem szukać a jeszcze więcej kombinować – w efekcie znalazłem sposób napełniania a gdy pokombinowałem to i znalazłem sposób na zrobienie najtańszej przejściówki. Poniższy opis przedstawia sposób oszczędzania mnóstwa pieniędzy na kartuszach gazowych. Zastosowanie się do poniższego opisu jest na własną odpowiedzialność.


Potrzebne:
Kuchenka gazowa – co używam, zastosowanie kuchenki sprawia, że przejściówka jest tania.
Butla gazowa mała lub duża – pełne w punktach wymiany butli. Opis jest zrobiony dla małej butli.
Złączka do małej butli gazowej –3/8” LH (lewy gwint) plus uszczelka
Wąż 10cm lub dłuższy o średnicy wewnętrznej 8 mm – specjalny gazowy lub wąż zbrojony przezroczysty do kupienia np. w sklepie samochodowym lub w sklepie budowlanym.
Opaski zaciskowe – zakres średnicy 8-16, sztuk 2.
Waga elektroniczna – aby uzyskać dokładny pomiar.

butlazlaczkawazopaska


Przystosowanie palnika:

Odkręcić grzybek oraz zdjąć stojak garnka.

kuchenka


Wykręcając dyszę przyśpiesza się napełnianie kartusza.

zawor



Montaż przejściówki:
Na złączkę wcisnąć wąż i ścisnąć opaską. Drugą opaskę nałożyć na wąż a potem wcisnąć wąż na gwint zaworu palnika - opornie idzie. Skręcić opaskę na gwincie.

przejsciowka



Napełnianie na podstawie małego kartusza o wadze gazu 100gr:
Tylko na dworze w przewiewnym miejscu. Z dala od źródeł ognia.
Zważyć pusty kartusz – waga kartusza 100gr (tyle samo co zawartość gazu)
Przykręcić redukcję do butli gazowej.
Przykręcić kartusz do zaworu palnika.
Przekręcić butlę gazową zaworem do dołu -  czyli kartusz na dole.

zlozenie


Odkręcić zawór butli (nic nie powinno syczeć). W przeciwnym razie poprawić skręcenie opasek.
Odkręcić zawór palnika.
Gdy przestanie słychać przelewanie - zakręcić zawór palnika oraz odkręcić kartusz.
Zważyć kartusz. Maksymalna waga: 100 gramów (pusty kartusz) + gaz gr < 200gr
Jeżeli jest niższa waga np. wynosi 150gr to upuścić ciśnienie z kartusza przez 1-2s np. długopis wciskając w zawór kartusza.
Potem powtórzyć napełnianie i upuszczanie ciśnienia.
Lepiej żeby po nabiciu kartusz ważył mniej np. do 195gr
Czasem nabije się o kilka gramów więcej - więc od razu coś gotuję na kuchence albo zostawiam ryzykując wybulenie kartusza.
Po wszystkim wykręcić przejściówkę oraz skręcić kuchenkę.


Na koniec najciekawsze: Kartusz 100gr w sklepie kosztuje 15zł, napełnienie kosztuje 0,4zł i 10minut.